Tillbaka till alla program

Foto: Cato Lein, Danish Saroee

Sofia Castro - Pulso

Gymnasiet

 

"Pulso" är en flamencoföreställning där utgångspunkten är människans livspump – hjärtat. Ur frågeställningen: “Vad får hjärtat att slå?” påbörjade Sofia Castro en undersökning i februari 2016 med kardiologen Lars Rune. Syftet var att förstå den fysiologiska orsaken till det bultande hjärtat. Sofia valde dock att gräva djupare i frågan och inte bara begränsa sig till de fysiologiska orsakerna till hjärtslagen. Hon ställde också frågan från ett djupare perspektiv och sökte efter olika skäl till vad som får sitt och andras hjärta att slå – vad finner vi vara värt att leva för?
”Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.” –
Tomas Tranströmer
Från den fysiologiska undersökningen erhåller Sofia kunskap samt samlar
material som sedan används för att gestalta det konstnärliga arbetet. Sofia nyttjar även de vetenskapliga termerna från hjärtat och dess cirkulationssystem och låter dessa även symbolisera diverse emotionella tillstånd.
Iden tidigare presentationen avslutades denna text med ett konstaterande: "Pulso är ett projekt som är i ständig utveckling precis som människan och livet. I ständig puls".

Som i Heraclitos flod badar vi aldrig i samma puls två gånger.
Den här gången undersöker Sofia Castro den vitala pulsen i närvaron -och frånvaron.
Vad händer när pulsen upphör?
Hur fortlever pulsen i det som avstannat?
I Pul So får intigheten en plats och det frånvarande närvara.

Scen: Tibble Teater/Täby
Datum: 15/11-19
kl: 19.00
Boka: margreth.elfstrom@taby.se

Skriv ut sidan