Tillbaka till alla program

Foto: johan Sundén

Stjärnkalaset - utbudsdag för lärare och pedagoger 25/1 2018

DANSISTAN medverkar på Stjärnkalaset med Utmana och M.P.A.C!

 

Utmana
Förskola-Gymnasiet 

Framsteg – rörelseworkshop om kropp, genus och normer
Forskning pekar på hur dans påverkar både den psykiska och fysiska hälsan positivt, men kan dans också rucka på invanda normer? Organisationen UTMANA arbetar med utbildning och kultur som sätter normer i rörelse. Med kroppen som verktyg vill vi utmana normer för att nå ett mer jämställt och jämlikt samhälle. UTMANA har skapat dansmetoden Framsteg som ger elever möjlighet att utveckla sin kroppskännedom, tilltro till kroppen och kroppsliga kommunikation.Ubudsdagen Stjärnkalaset arrangeras av Teatercentrum Öst. En dag som ger lärare och kulturombud möljigheten att se hela teater- och dansföreställningar under en hel dag i Stockholm.

I workshopen fördjupar vi oss i hur kropp, genus och normer sitter ihop och provar på enkla rörelseövningar från dansmetoden. 

Utmana: Annika Styrke och Karin Wiklund
Scen: Fylkingen (T-bana Mariatorget)  kl 15.15–16.15 

M.P.A.C
Gymnasiet

Hairy Tales handlar om huvudhår och kroppshår – rakat, vildvuxet, färgat och förlorat. Genom att sätta samhällets hårnormer under lupp och dela med sig av personliga erfarenheter visas en komisk historia upp i gränslandet mellan teater, cirkus och performance. 

M.P.A.C. om feministisk punkcirkus:
-Det är feministiskt för att vi är feminister och vi har fått lov att skapa föreställningen i vårt eget slutna universum utan att behöva förhålla oss till patriarkala strukturer och och den manliga blicken. Inom cirkus är kvinnor fortfarande underrespresenterade och, om de är med, förväntas de ofta ta plats bland muskulösa män som en vacker uppvisning. Vi vägrar vara assistenter eller kuttersmycken. Vår ingång är likt punkmusiken att göra saker på vårt eget sätt, att skapa konst som kanske inte överensstämmer med vad som är kommersiellt gångbart och att det inte är perfektion som är det eftersträvansvärda utan äkthet. Med hjälp av clowntekniken når vi dit. För oss är clownen av naturen anarkistisk och fungerar som ett slags samhällets samvete. Clownen existerar i kontakt med publiken. Humor är en drivkraft. Leken är central.

Medverkande (Manus, regi): Jenny Soddu, Karin Svensson, Kajsa Englund, Camilla Rud
Foto: Klara G

Scen: Fylkingen (T-bana Mariatorget) Tid: 18.00 

Boka:  stjärnkalaset.se

Skriv ut sidan